Procedura de introducere de matci in familii si roiuri

Procedura de introducere a matcilor in familii de albine sau roi

Pentru ca in timpul acestui an m-am confruntat cu multe cerinte de explicare a introducerii matcilor in familii de albine si roi plasez aceasta informatie de baza pe web site pt a fi accesibila tuturor fara pretentia de a epuiza subiectul in totalitate.

In primul rand trebuie de mentionat ca fregvent sunt atatea procedee de introducere a matcilor in familii/roi cati apicultori si toate sunt bune daca functioneza si toate sunt originale in felul lor, am sa trec in revista doar bazele ("Legile") necesare tuturor si care sunt intangibile si nemodificabile de zeci de ani.

Legea nr 1 botca care eclozeaza in 1-2 zile se accepta intodeauna mai bine decat orice matca fecundata sau nefecundata.

Legea nr 2 Matca fecundata se accepta mai bine decat cea nefecundata.

legea nr 3 matca nefecundata se introduce in familii fara puiet tanar si oua, cel mai bine in roi formati macar de 4-5 zile.

Legea nr 4 daca introduceti matci in familii trebuie sa stiti ca 100% acceptare nu prea exista in natura, de obicei procentul de acceptare variaza intre 70-90%. Deasemenea rata de fecundare a matcilor acceptate la fel variaza intre 80 si 90%. Astea sunt cifre medii si de la serie la serie si de la apicultor la apicultor poate varia foarte mult.

Legea nr 5 culesul sau un pic de stimulare cu sirop ajuta acceptarea, furtisagul blocheaza acceptarea matcii, si expune matca la agresivitatea albinei.

Legea nr 6 introducerea seara de obicei este mai buna decat dea de cu ziua (uita-te la legea nr 5 pt explicatie).

Legea nr 7 exista mai multe substante folosite cu eficienta pt stimularea unifurmizarii mirosurilor intre noua matca si vechea familie (spirt, ceai de menta, ceapa, alte tipuri de mirosuri atractive) oricare din ele ajuta dar nu sunt un panaceu.

 

Doar dupa recitirea si insusirea celor 7 legi puteti trece la introducerea matcilor si sa analizam cateva variante:

Vrea sa fac un roi, cum fac ? Cel mai bine faceti roiul cu 4-5 zile inainte de sa aveti botci coapte evitati sa duceti in roi oua sau larve tinere, in ziua "X" rupeti toate botcile ce au aparut si dati-i botca sau matca nefecundata care o aveti. dati oleaca de sirop daca nu este cules. Recititi legea nr 4 si reverificati roiul la fiecare 4-5 zile remediind deficientele constatate.

 

Vreau sa schimb matca la vechea familie daca e la inceput de sezon, treceti prin proceura roiului (utati-va mai sus) si doar dupa ce noua matca a inceput ouatul de macar 14 zile omorati vechea matca si unificati roiul cu familia de baza izoland matca tanara pt cateva zile in o cusca sau un capacel pe rama cu zona cu hrana si albina ei. Daca vreti sa omorati vechea matca si e inceput de sezon trebuie sa tineti minte ca vor trece cam 15 zile minim, sau poate chiar 30 pina noua matca va oua, asta inseamna ca veti pierde de la 1.5 la 4.5 kg de albina (prin nedepunere de oua) care valoareaza cam 15-30 kg de miere, mai ganditi-va. Daca sunteti in a doua parte asezonului si nu mai aveti alte culesuri dupa aceea puteti omora matca cu pricina si da familiei o botca peste 3-4 zile, cu omorarea botcilor ce s-au tras in acea perioada.

Vreau sa fac o serie de roi si la toate sa am matci fecundate la data "x" recititi toate legile, mai ales legea nr 4 si luati-va marja de eroare, deasemena reverificati toti roii la 4-7 zile pt ca s-ar putea sa aveti surprize ca matcile nefecundate sa mai dispara la fecundare sau botcile sa nu aiba rata de ecloziune pe care o asteptati dumneavoastra.

Matcile de obicei se introduc in colivii sau capacele, in prima zi se plaseaza intre rame distrugand un pic cu colivia una dintre rame pe o suprafata ca matca sa ajunga cu trompa independent de albine la miere si benainteles ca acea unitate nu trebuie sa aiba botci sau matci. Peste 24 ore se verifica comportamentul albinei de pe colivie si daca sunt linistite, hranesc matca prin gratie si nu sunt agresive, agitate si nu rog gratiile coliviei atunci se da drumul la matca dischizand colivia la unul din capete si aplicand un fagure artificial gaurit pe acea gaura creata. Albinele vor elibera singure matca.

Matcile nefecundate au un procent mai mic de acceptare in roi , mai ales in cazul in care exista oua sau puiet proaspat in familie de aceea . Se recomanda introducerea lor doar in roi orfanizati de minim 5 zile, si in care sa nu fie puiet deschis tinar, in rest se procedeaza ca mai sus. Pentru ca exista pierderi la introducere (din neacceptare) plus exista pierderi la fecundare (cand matca nu se intoarce in stupul ei, mai ales in stupinele aglomerate) se recomanda sa comandati cam cu 50% mai multe matci decat aveti nevoie la roi, sau sa planificati o alta livrare de nefecundate la 5-10 zile dupa prima. In schimb matcile nefecundate sunt mai ieftine, sund disponibile rapid, mai ales primavara devreme, disponibilitatea lor nu este influentata de vreme la producator, si beneficiati de efectul heterozis pe albinele ce le produc ele adica aveti albine mai productive si rezistente la boli.

 

Matcile fecundate sunt cele mai cautate dar posibilitatile lor de productie in varf de sezon (inceput de an) sunt limitate de numarul de nuclee de imperechere disponibile la fiecare producator in parte si de vreme (vremea rece si ploioasa franeaza zborul de imperechere si respectiv livrarile de matci catre apicultori). Se introduc in roi formati de la cateva ore in urma la cateva zile in urma, fie in cusca de transport (vezi procedeul de introducere mentionat mai sus) fie prin capacel de introducere, pe o suprafata de puiet pe ecloziune, fara albina , sau impreuna cu albine ce a venit in cusca, si sa aiba o suprafata de hrana sub capacel. Astfel puietul sub capacel eclozeaza, albinele ingrijesc matca si aceasta incepe sa depuna oua. Acesta este cel mai sigur procedeu de introducere a matcii.

Daca in zona dumneavoastra nu gasiti capacele de introducere a matcii puteti sa le comandati on line pe http://apivetsrl.ro/cumpara/capac-introducere-matca-pe-rama-1686524